Pilateksen 6 tärkeintä periaatetta

5. Täsmällisyys (precision)

Keskittyminen linkittyy myös seuraavaan Pilateksen perusperiaatteeseen, eli täsmällisyyteen. Pilates-harjoittelussa liikkeet tehdään aina täsmällisesti ja tarkasti, ei vain sinne päin. Laatu on taas määrää tärkeämpää. Joseph Pilates ohjeistaa jo alkuperäisessä kirjassaan kaikkien liikkeiden alku- ja loppuasennot sekä hengityssuunnat täsmällisesti. Liikkeitä ei tehdä tarkasti vain niuhottamisen vuoksi, vaan täsmällisyyden avulla liikkeistä tulee täydempiä sekä niiden oppiminen nopeutuu. Toki tarkasti tehdyt liikkeet myös kuluttavat kehoa vähemmän.

Esimerkiksi selkää pyöristävissä liikkeissä uloshengittämällä ja vetämällä vatsaa litteäksi saadaan vatsan puolelle lisää tilaa, jolloin selkä pääsee pyöristymään enemmän. Samoin ylävartalon kiertoliikkeissä lantion ollessa suoraan rintakehän päällä ja selkärangan pitkänä kierron liikelaajuus kasvaa. Täsmällisyyteen liittyy myös liikkeiden suoritusnopeus. Alussa liikkeet on helpompi oppia ja hallita, kun ne suoritetaan rauhallisella temmolla. Myöhemmin liikkeiden suoritusnopeutta muuttamalla saadaan lisähaastetta harjoitteluun. 

Lopullisena tavoitteena liikkeiden täsmällisessä suorittamisessa on että teemme ne tiedostamatta oikein. Jälleen kerran tämä kantaa erityisesti meidän arkeen, jolloin aina liikkuessamme käytämme kehoa mahdollisimman tehokkaalla ja turvallisella tavalla. 

Vastaa