Pilates-harjoittelu edistää urheilusuoritusta

Pilates on säilyttänyt suosionsa tanssijoiden suosimana fysiikkaharjoittelun muotona nykypäivään saakka. Pilates-harjoittelu veti tanssijoita puoleensa, sillä, kuten tanssissa, pilateksessakin oli tärkeää hallitusti ja suurella tarkkuudella saavuttaa äärimmäisiä liikeratoja (Latey). Nykyään pilates-harjoittelusta on myös tutkitusti hyötyä tanssissa suorituksen edistäjänä ja vammojen ennaltaehkäisyssä (Ahearn).

Pilates-harjoittelua käytetään paljon muidenkin urheilijoiden harjoittelussa, kuntoutuksessa sekä osana vammojen ennaltaehkäisyä (Metel). Pilateksen harjoitteilla pystyttiin alun perin pitämään kehon terve osa vahvana sekä liikkuvana häiritsemättä vaurioituneen kehon osan paranemista (Latey). Tällöin urheilijat ja tanssijat pystyivät ymmärrettävästi palaamaan nopeasti takaisin lajinsa pariin loukkaantumisen jälkeen. Tämä periaate on edelleen hyvinkin ajankohtainen vammoista kuntoutuessa niin urheilijoilla kuin kuntoilijoilla (Latey).

Voimaharjoittelun (alavartalon) on todettu parantavan juoksun taloudellisuutta (pienempi hapenkulutus = hengästyminen samalla vauhdilla). Keskivartaloa tietyssä syttymisjärjestyksessä vahvistavan Pilates-harjoittelun on todettu edistävän 5 km:n juoksunopeutta alavartalon voimaharjoittelun tavoin (Finatto). Pilateksen urheilusuoritusta edistävä vaikutus liittyy siis ydintuen (core) vahvistamiseen. 

Keskivartalon lihasten avulla saadaan ala- ja yläraajojen liikkeet yhdistymään toisiinsa saumattomasti, mikä on olennainen osa tehokasta suoritusta lähes kaikissa urheilulajeissa. Voidaankin todeta pilates-harjoittelun mahdollisesti parantavan urheilusuoritusta monelta kantilta.

Ahearn EL, Greene A, Lasner A. Some Effects of Supplemental Pilates Training on the Posture, Strength, and Flexibility of Dancers 17 to 22 Years of Age. J Dance Med Sci. 2018 Dec 1;22(4):192-202. doi: 10.12678/1089-313X.22.4.192. PMID: 30477608.

Finatto P, Silva ESD, Okamura AB, Almada BP, Storniolo JLL, Oliveira HB, Peyré-Tartaruga LA. Pilates training improves 5-km run performance by changing metabolic cost and muscle activity in trained runners. PLoS One. 2018 Mar 21;13(3):e0194057. doi: 10.1371/journal.pone.0194057. Erratum in: PLoS One. 2018 Apr 24;13(4):e0196509. PMID: 29561907; PMCID: PMC5862462.

Latey, P. (2002). Upadating the principles of the Pilates method – Part 2. J Bodyw Mov Ther, Vol. 6, No. 2, pp. 94-101

Mętel, Sylwia et al. “Pilates Based Exercise in Muscle Disbalances Prevention and Treatment of Sports Injuries.” (2012).

Vastaa