Joulukalenteri 2021 (ravintovinkkejä)

Miten selvitä joulunpyhistä voittajana? Annan tässä joulukalenterissa ravintovinkkejä etenkin joulunaikaan liittyen, mutta toki nämä vinkit pätevät myös muut 360 päivää vuodesta. 


Luukku 1. Rajoita jouluherkut joulunaikaan. 


Kuulostaako tutulta? Alat maistella glögiä ja nauttia joulutorttuja säännöllisesti jo marraskuun puolella. Siitä tapa sitten jatkuu säännöllisesti joulun pyhien loppuun asti. Tätä eivät ainakaan helpota kauppojen joulusuklaiden ja edellä mainittujen herkkujen esillepanot. Pyri siis syömään pääosin normaalisti itse jouluun asti. Käytän paljon termejä pääosin ja säännöllisesti, sillä poikkeuksena herkut kuuluvat terveeseen ruokasuhteeseen. Mutta rajoittamalla jouluherkut ainakin pääsääntöisesti joulunpyhiin säästät melkoisen annoksen kaloreita ja joulun herkut maistuvat vielä silloin kun niitä on alun perin tarkoitettu syötävän, jouluna! #joulukalenteri#ravintovalmennus#ravintoharri

Luukku 2. Noudata mukailtua lautasmallia.

Sisällytä lautaselle ainakin 1/3 värikkäitä kasviksia ja 1/4 proteiineja. 
Miksi? Kasviksista ja (vähärasvaisista) proteiineista saat hyvän kylläisyydentunteen ja ne auttavat sinua huomaamattasi syömään vähemmän kaloripitoisempia ja huonomman kylläisyysvasteen antavia ruokia. Urheilijoilla tilanne on päinvastainen, jos lautasella on liian suuri osuus nälkää hyvin vieviä proteiineja ja kasviksia, heillä jää energiansaanti liian alhaiseksi. Riisipuurokin pitää nälkää ihan eri tavalla, kun sen kanssa syö edes 1/2 purkkia raejuustoa! Bonuksena kasvisten (rosollikin lasketaan) kuidut auttavat myös suoltasi toimimaan säännöllisesti, mikä pitää olosi kevyempänä. Huomenna saat pari vinkkiä lisää, miten pitää vatsan toiminta säännöllisenä juhlapyhinä (ja muutenkin)! 

Luukku 3. Juo joulunaikaankin 2-3 litraa vettä päivässä.

Puhdasta vettä siis, muut alkoholittomat nesteet ovat vain plussaa. 

Kuidun saannin lisäksi riittävä veden juonti ja liikunta auttavat vatsaa toimimaan säännöllisesti. Samoin vesi huuhtoo suolaisen jouluruoan sisältämää ylimääräistä natriumia pois elimistöstä, joten olokin on vähemmän turvonnut. Kasvisten runsain mitoin sisältämä kalium muuten toimii suolan vastavaikuttajana, joten kasviksetkin auttavat pitämään ylimääräisen nesteenkertymisen lahdenpohjukassa ja verenpaineen kurissa.

Luukku 4. ”Syö kunnes olet kylläinen, älä kunnes olet ähkyssä.”

Kuulostele kylläisyyssignaaleja. Tulet paremmaksi niiden tulkitsemisessa, kun alat kiinnittää kylläisyyteesi huomiota. Aloita siis tämä tapa jo tänään ja joulun aikaan pystyt välttämään ylilyönnit paremmin. Tiedät kyllä, milloin olet syönyt riittävästi. Kylläisyysasteen fiilistely auttaa myös hidastamaan syömistahtiasi, mistä seuraavan luukun kohdalla lisää. #nofiltermorning#ravintovalmennus #joulukalenteri #eatuntilsatisfiednotfull#ravintoharri

Luukku 7. Hidasta syömistä.

Kaikilla meistä on varmasti joskus käynyt niin että alkuun ei meinaa millään tulla kylläiseksi ja vähän ajan kuluttua vatsa on jo liiankin täynnä. Tämä johtuu siitä että kylläisyyssignaalit tulevat vatsasta aivoille vasta 20 minuuttia syömisen aloittamisesta. Tällöin saatat laittaa kurkustasi alas reippaastikin kaloreita ennen kuin alat tuntea kylläisyyttä. Toki hitaampi syöminen helpottaa ruoansulatuksenkin työtä ja ehdit myös nauttia ruuan mauista hidastaessasi syömistä (ja elämää). Hidasta (ja sosiaalista) syömistä pidetään yhtenä syynä ranskalaiseen paradoksiin (Rozin). Keinoja syömisen hidastamiseen on sosiaalisuuden lisäksi syödä esimerkiksi pirtelö lusikalla, kuten kuvassa! Syö siis hitaasti ja pureskele ruokasi kunnolla, mistä seuraavassa luukussa lisää.

Vastaa