Joulukalenterin luukku 7. Hidasta syömistä.

on

Kaikilla meistä on varmasti joskus käynyt niin että alkuun ei meinaa millään tulla kylläiseksi ja vähän ajan kuluttua vatsa on jo liiankin täynnä. Tämä johtuu siitä että kylläisyyssignaalit tulevat vatsasta aivoille vasta 20 minuuttia syömisen aloittamisesta. Tällöin saatat laittaa kurkustasi alas reippaastikin kaloreita ennen kuin alat tuntea kylläisyyttä. Toki hitaampi syöminen helpottaa ruoansulatuksenkin työtä ja ehdit myös nauttia ruuan mauista hidastaessasi syömistä (ja elämää). Hidasta (ja sosiaalista) syömistä pidetään yhtenä syynä ranskalaiseen paradoksiin (Rozin). Keinoja syömisen hidastamiseen on sosiaalisuuden lisäksi syödä esimerkiksi pirtelö lusikalla, kuten kuvassa! Syö siis hitaasti ja pureskele ruokasi kunnolla, mistä seuraavassa luukussa lisää.

Rozin P, Kabnick K, Pete E, Fischler C, Shields C. The ecology of eating: smaller portion sizes in France Than in the United States help explain the French paradox. Psychol Sci. 2003 Sep;14(5):450-4. doi: 10.1111/1467-9280.02452. PMID: 12930475.

Vastaa