Oura vai urheilukello, osa 1

Lyhyesti ja ytimekkäästi

Moni saattaa puntaroida, hankkiiko unta ja aktiivisuutta mittavan älysormuksen, vai olisiko urheilukello kuitenkin monipuolisempi valinta. Usean vuoden käyttökokemuksen perusteella (molempien osalta) sanoisin tämän riippuvan paljolti siitä mitä haluaa mitata. Unen ja palautuneisuuden seurantaan Oura-älysormus on kattavampi (ja toki esimerkiksi kehon lämpötilan mittauksen moni on havainnut hyödylliseksi Covid-aikoina). Mikäli taas haluaa mitata pääosin liikuntasuorituksia (ja siinä sivussa unta sekä palautumista), urheilumittari (itsellä käytössä Polar) on parempi valinta.

Oura-älysormus mittaa unta ja valmiustasoa monen eri tekijän avulla. Sykevälivaihtelun (https://harrimannisto.com/2020/12/29/sykevalivaihtelu-ja-miten-sita-voi-hyodyntaa/ ), hengitystiheyden ja yöllisen sykkeen (joita myös Polarin Nightly Recharge mittaa) lisäksi Oura seuraa myös yöllistä kehon lämpötilaa. Näiden tietojen perusteella molempien laitteiden sovellukset sitten antavat suosituksia päivän puuhiin.

Toki myös esimerkiksi tavanomaista korkeampi kehon lämpötila (mitä Polar ei siis mittaa), tai totuttua selvästi suurempi fyyysinen rasitus edeltävänä päivänä heikentää valmiuslukemaasi (Ourassa). Kehon yöllistä lämpötilaa kohottaa muuten esimerkiksi alkoholi, mikä heikentää valmiutta vaikuttamalla negatiivisesti myös sykemuuttujiin. Alkoholia onkin parempi nauttia hieman kauempana nukkumaanmenosta.. Yleisesti ottaen mitä korkeampi sykevälivaihtelu ja alhaisempi leposyke yöllä on ollut, sitä parempi on sekä henkinen että fyysinen valmiutesi uuteen päivään. Ainoastaan Oura siis huomioi valmiuslukemassa päivän fyysisen kuorman, toki se epäsuorasti myös yllä mainittuihin syketietoihin heijastuu.

Ouran dataa

Yön palauttavuutta kuvastavaan Nightly Recharge -lukemaan Polar:kin lukee mukaan unen tilan (määrä&laatu). Itsellä suurin haaste Polarin laitteen osalta palautuneisuuden seurannassa on ollut sen virheellisesti aistimat nukahtamisajat, mitkä luonnollisesti vaikuttavat valmiuslukeman arvosanaan. Mikäli siis haluat mitata ensisijaisesti unta ja palautumista, Oura on tarkkuudenkin puolesta sinulle parempi valinta.

Polar Flow -sovelluksesta

Oura mittaa myös aktiivisuutta ja liikuntasuorituksia, mutta niiden mittamiseen (ja fyysisten ominaisuuksien kehittymisen seurantaan) Polar, tai jokin muu urheilumittari, on parempi valinta. Toki Ouran kolmannen sukupolven sormus mittaa sykettä myös päivän aikana (aiempi versio antaa syketietoja vain yön ja päivän lepohetkien osalta) ja liikuntasuorituksissa, mutta en silti lähtisi (purematta) julistamaan Ouraa ainakaan vielä samalle tasolle urheilukellojen kanssa liikuntasuoritusten mittaamisessa.

Polar:in edullisempi aktiivikuntoilijan urheilumittari Vantage M (itselläni käytössä) mittaa matkaa (ja nopeutta) myös esimerkiksi uidessa, mihin ymmärtäkseni Oura ei (ainakaan toistaiseksi) kykene. Samoin kyseinen urheilukello seuraa myös kardio (hengityselimistön) kuorman kehittymistä, mikä on simppeli keino rakentaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Mittari antaa kuormituksen perusteella suosituksia levätä tai treenata. Lisäksi Polarin laitteesta näkee esimerkiksi kierrosvauhdit kilometrin välein, niiden aikaiset sykkeet ja nousumetrit, joten liikuntasuoritusten mittaamiseen ja seurantaan suosittelisin edelleen urheilumittaria ulkoisella sykeanturilla (lue lisää: https://harrimannisto.com/2019/12/12/polar-ignite-vai-polar-vantage-m/comment-page-1/ ). Arki- ja hyötyliikunnan seurantaan Oura toki riittää mainiosti.

Polar Flow:sta

Artikkelin kakkososaan pääset tästä: https://harrimannisto.com/2022/04/13/oura-alysormus-vai-urheilumittari-osa-2/

Vastaa