Hullujen päivien sähköpösöllä Lappiin

Reilun parin sadan kilometrin reissut ovat onnistuneet etelässä kivuttomasti lataamatta, joten rohkenimme lähteä näin lömpimään aikaan sähköautollamme Lappiin. Seikkailuasenteella!

Etukäteen katselin https://abetterrouteplanner.com -sivustolta, että neljällä pysähdyksellä pitäisi reissu onnistua suht järkevästi. Pit stopit reilun 200 km välein, niin pitäisi jäädä vähän ”rangea” reserviin. Oppiihan tässä ainakin sähköauton kanssa toimimisesta. Matkaan lähdettiin vähän klo 9 jälkeen Nokialta ja Äänekoskelle meni yhtä soittoa kantamaa jääden 40 km jäljelle. Maukas, yksinkertainen lounas paikallisen Cittarin kahvilassa ja takaisin matkaan 40 minuutin latauksen jälkeen. Kantama taas 280 km luokkaa. Seuraava etappi oli Äänekoski-ABC Pulkkila, matkaltaan taas rapiat 200 km. Noin 85 km/h kun piti nopeuden, niin nelisenkymmentä kilometriä jäi taas jäljelle. Toki motarilla rekkakin meni välillä ohi… Pulkkilassa kahvit, vessakäynnit ja auto suurteholatauksessa puolessa tunnissa reilun 80% tasolle (kantama ~280 km).

Oulun jälkeen keli ja tie kuivui, ja ajeltiinkin satasen nopeutta, kun kantaman ja jäljellä olevan matkan ero seuraavaan pisteeseen Kemiin ei merkittävästi tuntunut supistuvan. Kuivalla tiellä ainakin oman kokemukseni perusteella kulutus on pienempää. Kemin Prismalle päästiin ja sähköautotermein rangea oli tällä kertaa jäljellä vajaa 50 km. Suurteholataus latasi taas akut kaupassa käynnin aikana 80%:n tasolle. Tämän tason jälkeen latausteho hidastuu merkittävästi, mistä syystä kyseinen taso on järkevä latausaste.

Kemistä sitten eteenpäin kohti Kolaria, johon oli matkaa 211 km. Pimeys alkioi laskeutua Tornion jälkeen ja talot sekä autot harventua. Pellossa joutui tekemään reissun ainoan suunnittelemattoman pysähdyksen, kun näissä olosuhteissa vaikutti menevän kantaman kanssa vähän liian tiukillle. Pellon Seolta kantamaa 50 km lisää vajaassa 5-10 minuutissa ja päästiin Kolarin S-Marketille kevyemmin mielin (ainakin minä). Siellä vielä suurteholatatauksella akku puoleen väliin yhden some-päivityksen aikana ja viimeinen 40 km etappi enää Äkäslompoloon. Perille päästiin 22:40 sillikeisarin mökille.

Hyvin meni matka kokonaisuudessaan. Päästiin jonottamatta latailemaan, laturit toimivat ongelmitta ja latausten aikana päästiin pääosin hoitamaan samalla välttämättömiä asioita. Aikaa meillä on polttomoottoriautolla mennyt Ylläksen reissuun 12 tuntia, nyt sähköautolla noin 1,5 tuntia enemmän. Kevein vaihtoehto olisi ollut olla Torniossa yötä, mihin olisi vielä valoisan aikaan päässyt. Seuraavana päivänä sitten parin tunnin siirtymä Kolariin, jossa auton ja eväiden täydennys ja samana päivänä ehtisi vielä jotain touhutakin Ylläksellä. Ehkä seuraavalla kerralla sitten.

Vastaa