5 syytä syödä värejä

coloursKuten Miika Nousiainen kirjassaan Juurihoito mainitsi, saamme liikaa energiaa ravinnostamme, joten meidän täytyy keksiä keinoja kuluttaa se ylimäärä. Energiaköyhät kasvikset ovat yksi loistava keino vähentää ravinnosta saatavan energian määrää. Syy numero yksi on siis energiansaannin kontrollointi.

2. Paljon mikroravinteita, vähän energiaa

Aiemmassa kohtaan viitaten, värikkäistä kasvikunnan tuotteista saadaan paljon elimistön toiminnalle elintärkeitä mikroravinteita, eli vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kasviravintoaineita, mutta vain niukasti energiaa. Ne ovat siis energiaköyhiä, mutta ravintotiheitä ruoka-aineita.

3. Suojaravinteiden saanti

Jälleen värikkäät kasvikunnan tuotteet sisältävät värejä, joilla kasvikset suojautuvat ulkoisilta haitoilta. Eri väreillä on eri tehtävät. Nämä samat värit suojaavat myös meidän ihmisten soluja. Vähemmän ryppyjä, vähemmän solumuutoksia, vähemmän kroonisia sairauksia. Kuka haluaa sanoa ei näille?

colours_veggies

4. Vatsan toiminta

Kypsentämättämät kasvikunnan tuotteet sisältävät vatsalle hyvää tekevän kuidun lisäksi myös entsyymejä, jotka edistävät meidän ruoansulatuksen toimintaa. Esimerkiksi ananas sisältää bromelaiini-entsyymiä, joka tehostaa kykyämme sulattaa proteiinia. Ehkä bodarit olivat intuitiivisesti oikeassa yhdistäessään rahkan ananakseen? Nyt ei syvennytä muovikelmutettujen metallipurkkien haittoihin.

5. Luiden vahvistus

Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat tärkeitä myös luiden vahvistumiselle ja vahvana pysymiselle. Ja tämä ei johdu kalkista suoranaisesti. Nämä luonnon ihmeet vähentävät happokuormaa, jonka neutraloimiseen muuten purkautuu luustosta emäksisiä kivennäisaineitä. Luiden kannalta ongelma ei siis ole liian vähäinen kalkin saanti, vaan liiallinen kalkin purkautuminen luista.

Happokuormaa lisää vilja- ja proteiinipitoinen ravinto, joten happokuorman pitäminen aisoissa on hyvinkin keskeinen haaste meille länsimaista ruokaa syöville. Etenkin jos haluaa pitää luunsa vahvana.

Pysy kuulolla, sillä seuraavassa artikkelissa käyn läpi mitä helppoja vinkkejä Pro Coach-valmennussovelluksesta löytyy värikkäiden kasvisten käytön lisäämiseksi!

Tutustu Pro Coach -valmennukseemme TÄSTÄ.

Kirjoittaja: Harri Markus Männistö

Kuvat: Precision Nutrition Inc: Pro Coach -valmennussovellus

Vastaa