Ravintopuoli kuntoon, osa 1. Ateriarytmi

on

Näissä artikkeleissa tulen käymään läpi olennaisimpia ravitsemuksellisia tapoja, joilla suuhusi pistämäsi tukee sinua tavoitteesi saavuttamisessa. Ensimmäisenä käsittelyssä on ateriarytmi, joka on yksi olennaisimpia asioita kun ravitsemusta lähdetään virittämään paremmaksi.

Jos et jaksa lukea koko artikkelia läpi, niin aseta seuraavaksi kuukaudeksi tavoitteeksi 5 ruokailukertaa päivässä. Laita seinäkalenteriisi rasti ruutuun jokaiselle päivälle, kun viisi ruokailukertaa on toteutunut. Tämä tilivelvollisuus auttaa sinua toteuttamaan tätä uutta tapaa suuremmalla todennäköisyydellä. Yksilövalmennuksissa valmennettavani kirjaavat vastaavasti opeteltavan tavan noudattamisen jokaiselta päivältä valmennussovelluksessa, josta näen reaaliajassa valmennettavan edistymisen. Pro Coach-verkkovalmennuksessa on myös vastaava tilivelvollisuus sisäänrakennettuna.

Miksi säännöllinen ateriarytmi sitten on niin tärkeä asia? Tässä kolme syytä.

a) Näläntunteen kontrollointi. Venytettäessä ateriavälejä nälkä kasvaa usein jopa kontrolloimattoman suureksi. Tällöin tuntuu siltä että ruokahalua on loputtomiin ja ruokaa voisi syödä kuinka paljon tahansa. On sanomattakin selvää, että tällaisen tilanteen ehkäiseminen on tärkeimpiä asioita painoa pudottaessa. Tavoitetta kohti päästään säännöllisellä ateriarytmillä sekä oikeilla ruokavalinnoilla.

b) Syödyn energian varastoituminen rasvaksi. Harvoin syödyt isot ateriat tarkoittavat usein myös runsasta hiilihydraattien kerta-annosta, jolloin korkealle kohonnut verensokeri aiheuttaa voimakkaan insuliinin erityksen. Insuliini on varastointihormoni, joka estää tehokkaasti rasvavarastojen käytön energiaksi sekä edistää verenkierrossa olevan sokerin varastoitumista rasvaksi. Säännöllinen ateriarytmi ja järkevästi suunnitellut ateriat sisältävät selvästi vähemmän hiilihydraatteja yhdellä istumalla, jolloin insuliiniakin erittyy vähemmän ja elimistö luopuu helpommin rasvavarastoistaan.

c) Säännöllinen ateriarytmi säästää lihaskudosta. Lihaskudosta säästyy laihdutettaessa, olettaen että jokainen ateria sekä välipala sisältää kohtuullisesti laadukasta proteiinia. Naisille 1 korttipakallinen, miehille 2 korttipakallista. Näin lihakset saavat säännöllisesti rakennusaineita nautituista proteiineista, minkä on osoitettu säilyttävän lihaskudosta tehokkaimmin. Myös jojo-ilmiö on pitkältä seurausta lihasmassan häviämisestä painonpudotuksen yhteydessä. Ateriavälien ollessa pitkiä elimistö purkaa myös jonkin verran lihaskudosta (proteiineja) energiaksi. Eli lihasta palaa, suorituskyky menee alaspäin ja aineenvaihdunta hidastuu.

Pro Coach –valmennukseen pääset mukaan täältä.

– Coach Harri Männistö

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Urheiluvalmennuskeskus Hyve:n blogissa, www.hyve.fi.

Vastaa