Joustavaa syömistä -case Lotta Harala

Lotan kanssa yhteistyö aloitettiin keskittymällä syömisen joustavuuden lisäämiseen. Lotalla oli aiemmin ollut haasteita juuri liian tiukan syömisen kontrolloinnin kanssa, mikä on hyvin tyypillistä urheilijoille ja niin sanotuille kympin tytöille.

Toisaalta helposti myös ulkoa tulee paineita lajeissa, joissa kevyemmästä kehonpainosta saavutetaan etua, olla mahdollisimman tiukassa kunnossa. Tämä etu on toisaalta kyseenalainen sen seurannaisvaikutusten takia.

Monestakin syystä Lotta oli siis tilanteessa, jossa hän punnitsi kaikki syömisensä. Tästä tietysti seurasi lisästressiä, joka on aina pois kehittymisestä ja palautumisesta, sekä altistaa liian alhaiselle energiansaannille ylipäätään.

Liiallinen fokusointi painoon ja rasvaprosenttiin on iso haaste teho- ja esteettisissä lajeissa. Kehittymiseen, joka käytännössä tarkoittaa kehon sopeutumista sille annettuun kuormitukseen, tarvitaan aina energiaa eli kaloreita. Niukistelulla ja syömisen liialla kontrolloinnilla energiansaanti jää helposti liian alhaiseksi, jolloin kehitys alkaa sakata.

Pahimmillaan syömisen kontrollointi voi johtaa syömishäiriöihin. Lisäksi sosiaalinen elämä helposti supistuu, kun kaiken suuhunsa pistämänsä energia- ja makrosisältö tulee tietää tarkalleen. Myös syömisestä nauttiminen häviää, jolloin ruuasta tulee pelkkää ravintoa ja polttoainetta.

Ravintovalmennuksissani annan aina valmennettavilleni yhden tehtävän kahdeksi viikoksi, johon keskittyä. Näin he pystyvät keskittämään tähän ydinongelmaan kaikki voimavaransa. Lisäksi he ovat tilivelvollisia päivittämään ilmoittamaan minulle, ovatko saaneet kyseisenä päivänä tehtävää toteutettua.

Lotan kohdalla ensimmäisenä tehtävänä oli ”En punnitse ruokiani”. Kävimme Lotan kanssa läpi myös kämmenmallin mukaista syömistä ja urheilijan lautasmallia, joiden avulla hän helposti pystyi kotiolosuhteiden ulkopuolella varmistamaan järkevän aterioiden koostumuksen.

Ravinnon laatuhan oli jo todellakin kunnossa ja Lotta tiesi hyvin tarkkaan mikä on terveellistä ravintoa. Useimmiten syömistä tiukasti kontrolloivat ovatkin ravintoasioista jopa liian valveutuneita. Sinällään Lottaa ei siis tarvinnut opastaa, mitä ruoka-aineita pääasiassa kannattaa syödä. Proteiinien, hiilihydraattien, hyvien rasvojen ja suojaravinteiden lähteet olivat hyvin tiedossa.

Punnitsemisen jättämisellä Lotan kokonaisvaltainen hyvinvointi lisääntyi, mikä on paljon tärkeämpää kuin rasvaprosentit tai juoksuajat. Paradoksaalisesti vähemmällä syömisen kontrolloinnilla tulokset myös näillä kovilla mittareilla olivat hyviä. Kehon rasvaprosentti itse asiassa laski ja Lotta pääsi monien vaikeiden talvien jälkeen vihdoin tasolleen tällä hallikaudella.

Tästä on hyvä jatkaa, tsemppiä Lotalle tulevalle treenijaksolle ja kesän kilpailuihin!

-Ravintovalmentaja Harri Männistö

Lue lisää valmennuspalveluistani: https://harrimannisto.com/valmennushinnasto/

Kuva: Jesse Väänänen

One Comment Lisää omasi

Vastaa