Case Lotta Harala, osa II –yksipuolisesta monipuoliseen

Miksi monipuolista ruokaa aina suositellaan? Siksi että saisimme riittävästi kaikkia ravintoaineita ruoasta, emmekä vain muutaman ravintoaineen ylimäärää. Jari Sarasvuon sanoin, kaikesta tulee myrkkyä kun sitä saadaan liikaa.

Myös itselleni monipuolinen syöminen oli pitkään jotenkin ilmassa epämääräisesti leijuva itsestäänselvyys. Viime aikoina sen sanoma on kuitenkin kirkastunut osittain Juha Hulmin erinomaisen Lihastohtori –kirjan pohjalta. Tällä hetkellä monipuolinen ja monimuotoinen ravinnonsaanti onkin yksi olennaisimmista tavoitteista ravintovalmennuksissani.

Toisella jaksolla keskityimme Lotan kanssa juuri syömisen monipuolistamiseen. Usein syömisen kontrollointiin liittyy myös suppea ruoka-aineiden lukumäärä. Ruokavalio koostuu tällöin tiukasti muutamista ruoka-aineista, jotka täyttävät kaikki urheilijan terveelliselle ravinnolle asettamat kriteerit. Terveellisessä ravinnossahan ei sinällään ole mitään vikaa, mutta liian tiuhalla seulalla sopivia ruokia raakattaessa syömisen monipuolisuus ja joustavuus tietysti kärsivät.

Syömällä vain suppeasti (terveellisiäkin) ruoka-aineita saamme siis helposti liikaa tiettyjä ravintoaineita ja toisista taas syntyy vajeita. Samoin syömisen joustavuuden puutteesta myös sosiaalinen elämä saa siipeensä, kun emme voi syödä kuin omat tiukat kriteerimme täyttäviä ruoka-aineita. Tällöin vältämme syömistä kodin ulkopuolella hallitsemattomana tekijänä ja kokonaishyvinvointimme kannalta olennainen asia, sosiaalinen elämä, kärsii. Tällä luonnollisesti on vaikutusta myös urheilijan palautumiseen.

Kontrolloimalla syömisiämme tarkasti myöskään makunystyrämme eivät pääse nauttimaan moninaisten makujen sinfoniasta, jolloin yksi elämän sallituista nautinnoista putoaa pois. Ruuan tietoinen maistelu ja monimuotoisten makujen arvostaminen auttaa muuten hidastamaan syömistä, mikä on yksi hyvä ”kylmä” syy maistella suuhunsa laittamaa ruokaa kuin hienointa viiniä.

Lotan tehtävänä toisella jaksolla oli siis syödä päivittäin jotain hänen vakiruokavalioonsa kuulumatonta ruoka-ainetta. Tällä tavoin saimme lisättyä Lotan syömisen joustavuutta ja monipuolistettua ravintoaineiden saantia. Tämä taas lisäsi Lotan kokonaisvaltaista hyvinvointia, sillä Lotan elämässä oli yksi stressitekijä vähemmän.

-Ravintovalmentaja Harri Männistö

Ykkösosa Lotan ravintovalmennuksesta täällä: https://tapamuutos.fi/2017/04/08/pikajuoksija-lotta-harala-ravintovalmennuksessa-osa-1/

Valmennukseen? https://tapamuutos.fi/hinnat/

Vastaa