Hiilarikoneesta rasvakoneeksi

Testaan tässä seuraavan parin viikon aikana kuinka pienellä vaivalla ja ”hinnalla” onnistuisi vaihtaa aivojen (ja osittain lihasten) polttoaine hiilarien (sokerin) sijaan rasvaksi (ketoaineiksi). Tarvetta rasvaprosentin niukistelulle ei ole, mutta pienempi riippuvuus veren sokeripitoisuudesta vireystilan määrittäjänä kyllä kiinnostaa. Ja tietenkin valmennusmielessä ihan opettava testaus. Lähipiirikin varmasti arvostaisi, jos alhaisista sokereista johtuva äksyily vähenisi 🙂
Toisaalta haluan myös näyttää, ettei tällainen rasvakytkimen päälle laitto ja hillarikytkimen pois napsautus tarkoita värikkäistä kasviksista kieltäytymistä. Värejä saa ja kannattaa syödä maanpäällisistä kasviksista mahdollisimman paljon suojaravintoaineiden ja kuidun saannin takaamiseksi. Ketosyöminen (hiilareita alle 50g/pv), jolla pyritään ketoosiin jossa aivot käyttävät rasvoista muodostuvia ketoaineita sokerin sijaan energianlähteenään, ei siis tarkoita pelkkää pekonia, juustoa ja kananmunia. Toki päivittäinen monivitamiini on myös paikallaan vakuutuksena.
Teholiikuntaa on hyvä vältellä ”keton” aikana, tai sen ainakaan ei kannata odottaa erityisen hyvin kulkevan, sillä siihen ei ole pahemmin polttoainetta. Myös teholiikunnasta palautuminen on nihkeätä substraatin puutteesta johtuen ja väkisin kovatehoisia treenejä tehdessä ylirasitus kummittelee helposti kulman takana. Toisaalta matalatehoista ja hyötyliikuntaa on hyväkin tehdä; sillä opetat lihaksiasi käyttämään rasvoja energianlähteenä tehokkaammin. Samoin taitolajit ja 1-5 toiston sarjat salilla pitkillä palautuksilla sopivat tähän yhtälöön.
Postailen tänne blogiini ruokakuvia tästä matkasta ja kommentoin tunnelmiani. Eilen lounaasta aloitin kokeilun olosuhteiden pakosta 🙂 (grillattua kanaa nahalla runsaalla paprika-tomaattisalaatilla ja oliiviöljyllä). Välipalaksi söin noin 100 g täysrasvaista juustoa ja paprikaa. Illalliseksi siikaa, salaattia ja valkohomejuustoa. Suhteellisen hyvin meni eilinen pienistä epäilyksistä huolimatta. Ajattelusta puuttui ehkä terävin kärki, mutta nälkä sekä mieliteot pysyivät kurissa, mieliala normaalina ja unikin oli normiyön tasolla, vaikka hiilarien serotoniinibuustaus puuttuikin. Vatsa oli vähän normaalia kovemmalla, joten kasvisten saantiin pitää panostaa vieläkin enemmän kuidun saannin lisäämiseksi. Tänään tuntuu vatsankin toiminta palautuneen normaaliksi. Aivotoiminnan tason voi jokainen päätellä tästä tekstistä ;D

Vastaa