Syödäkö säännöllisesti vai ei?

Toki jos tarpeeksi harvoin syö, kuolee :D:D

Sitten asiaan. Aiemmin on ajateltu säännöllisen muutaman tunnein välein tapahtuvan syömisen luovan pohjan järkevälle syömiselle, jonka päälle sisältö on hyvä rakentaa. Perustelutkin säännölliselle syömiselle ovat jörkeenkäypiä, sillä kyllähän sudennälän ehkäisemisellä pitäisi annoskoot pienetä ja ruokavalinnat pysyä fiksumpina (vähemmän kaloripitoisina). Itsekin olen paljon valmennettavilleni tätä tapaa juurruttanut, jopa sinä tärkeimpänä ravintotapana.

Toisaalta viime aikoina on keskusteluissa (ja tutkimuksissa) paljon kyseenalaistettu tiheämmän ruokarytmin hyödyt (Megson 2017, Varady 2016, Leidy 2011, Schoenfeld 2015). Myös monenlaiset pätkäpaastot, kuten 5:2 -ruokavalio ovat kasvattaneet suosiotaan ja myös tutkimustulokset ovat olleet lupaavia (Harvie 2011). Tiheämmällä ruokarytmillä (kalorit vakiot) ei olekaan aina saatu parempia tuloksia painonpudotuksessa, veriarvoissa tai mieliteoissa. Välillä jopa päinvastoin.

Toisaalta tiheä ruokarytmi (6xpv) yhdistettynä sopivaan proteiininsaantiin joka aterialla on antanut hyviä tuloksia kehon rasvan määrän vähentämisessä (Arciero 2016). Tämä on oleellinen kombo myös omassa ravintovalmennuksessani. Lisäksi yllämainituissa tutkimuksissa on usein tosiaan energiansaanti vakioitu. Todellisessa maailmassa, ja nykyaikaisten ravintovalmentajien (sekä oman valmennusfilosofiani), tavoitteena on opettaa asiakkaita syömään oikeita ruoka-aineita ilman kaloreiden laskemista.

Näistä syistä itse pidän säännöllistä syömistä yhdistettynä laadukkaampiin ravintovalintoihin edelleen KÄYTÄNNÖSSÄ helpoimpana mallina, kun halutaan vaistonvaraisesti oppia syömään vähemmän kaloripitoisesti, mutta ravinteikkaammin. Ilman kaloreiden laskemista, tai liian ajatusenergian kuluttamista syömiseen. Pätkäpaastosta kun on vaikeampi muodostaa pysyvää elämäntapaa, ainakin minun mielestäni.

Säännöllinen syöminen ei tarkoita napostelua kahden tunnin välein ja siitä seuraavaa verensokerin jatkuvaa virtausta verisuonissa. Nälkäkin saa välillä tulla ja on hyväkin että tulee. Mutta proteiiniravintoa sisältävä syömäkerta 3-4 tunnin välein on edelleen se strategia, jota tulen jatkossakin suosittelemaan valtaosalle valmennettavistani.

-Valmentaja Harri Männistö

Megson M, et al. J Behav Med. 2017.
Varady KA. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2016.
Leidy HJ, et al. Obesity (Silver Spring). 2011
Schoenfeld BJ, et al. Nutr Rev. 2015.
Arciero PJ, et al. Nutrients. 2016.

Vastaa