Puuro vai leipä?

Törmäsin tässä hiljan tähän ikuisuuskysymykseen. Toiset kokevat että aamiaiseksi nautittu puuro pitää paremmin nälkää loitolla ja toiset että leipää sen olla pitää. Lyhyt vastaus tähän kysymykseen on että enemmän on merkitystä mitä syöt puuron tai leipien LISÄKSI. Kumpikin jää sellaisenaan (tai leipä päällisineenkin) ainakin yksipuoliseksi, jos ei myös niukaksi. Lisää ainakin raejuustoa 1/2-1 purkkia viljatuotteiden kylkeen ja tutkaile pysyykö nälkä aamupäivällä pidempään poissa.

Mitä muuta aamiaisen olisi hyvä sisältää puuron/leipien ja proteiiniravinnon (esim. raejuusto/rahka/kananmunat) lisäksi?

1. Hyviä rasvoja edelleen tuomaan kylläisyyttä ja myös tasaamaan verensokeria. Esimerkiksi ruokalusikallinen tai pari naturaaleja pähkinöitä/siemeniä tai vaikkapa avokadoa. Välttämättömät ravintoaineet ovat välttämättömiä ja pitävät tästä syystä hyvin nälkää loitolla.

2. Värejä esimerkiksi puuroon marjoista ja leivän päälle kasviksista solujen suojaksi sekä myös tuomaan määrää ilman turhaa kalorikuormaa. Nyrkillinen marjoja puuroon, tai ainakin kokonainen tomaatti leivän päälle.

Oma suosikkini?

Kaurahiutaleet turpoavat keitettäessä, joten puurosta saa leipiä enemmän volyymia (määrää) kaloreiden lisääntymättä (painonhallintaan etu). Samoin vatsaa täyttäviä kuituja tulee enemmän ja monipuolisemmin, verensokeri pysyy tasaisempana ja leivänpäällisten mukana helposti tulevat ”tyhjät” kalorit jää pois jne… Tästä syystä puuro on oma suosikkini aamiaisen pohjaksi. Toki kulutuksen ollessa kovaa, lisään usein yllämainittujen lisäksi banaanin puuron sekaan.

Vastaa