Puuro vai leipä?

Törmäsin tässä hiljan tähän ikuisuuskysymykseen. Toiset kokevat että aamiaiseksi nautittu puuro pitää paremmin nälkää loitolla ja toiset että leipää sen olla pitää. Lyhyt vastaus tähän kysymykseen on että enemmän on merkitystä mitä syöt puuron tai leipien LISÄKSI. Kumpikin jää sellaisenaan (leipä päällisineenkin) ainakin yksipuoliseksi, jos ei myös niukaksi.

Mitä muuta aamiaisen olisi hyvä sisältää puuron tai leipien lisäksi?

1. Proteiinirikasta ravintoa (esim. raejuusto/rahka/kananmunat) 1-2 korttipakallisen verran. Lisää siis ainakin esimerkiksi raejuustoa 1/2-1 purkkia viljatuotteiden kylkeen ja tutkaile pysyykö nälkä aamupäivällä pidempään poissa. Proteiini on välttämätön ravintoaine (hiilihydraatit eivät ole) ja kaikkien kudosten rakennusaine, mistä syystä elimistö kiittää kylläisyydellä sitä saatuaan. Proteiini on tärkein lisuke puuro tai leipäaamiaiseesi, joten aloita tästä.

2. Hyviä rasvoja edelleen tuomaan kylläisyyttä ja myös tasaamaan verensokeria. Esimerkiksi ruokalusikallinen tai pari luonnollisia pähkinöitä/siemeniä tai vaikkapa avokadoa. Välttämättömät ravintoaineet ovat välttämättömiä ja pitävät tästä syystä hyvin nälkää loitolla.

3. Värejä esimerkiksi puuroon marjoista ja leivän päälle kasviksista suojaamaan soluja sekä myös tuomaan lisää kuituja ja määrää ilman turhaa kalorikuormaa. Nyrkillinen marjoja puuroon, tai ainakin kokonainen tomaatti leivän päälle.

Oma suosikkini?

Kaurahiutaleet turpoavat keitettäessä, joten puurosta saa leipiä enemmän volyymia (määrää) kaloreiden lisääntymättä (painonhallintaan etu). Samoin vatsaa täyttäviä, ja sille hyvää tekeviä, kuituja tulee enemmän ja monipuolisemmin, verensokeri pysyy tasaisempana ja leivänpäällisten mukana helposti tulevat ”tyhjät” kalorit jää pois ja niin edelleen.

Näistä syistä puuro on oma suosikkini aamiaisen pohjaksi. Toki kulutuksen ollessa kovaa, lisään usein yllämainitun listan lisäksi banaanin puuron sekaan. Tai sitten kokoan samojen periaatteiden mukaan smoothien, mutta se on sitten jo toisen artikkelin aihe…

Vastaa