Korventaako?

Närästyksen hoitoon on myös lääke, mutta siihen auttaa myös elintavat…

Närästys on nykypäivänä melko yleinen elämäntavastamme pitkälti johtuva vaiva. Kasasin eräälle ravintovalmennettavalleni tietoa närästykselle altistavista valinnoista, joten laitetaan samalla hyvä kiertoon. Huom! Sisältää paljastuksia ravintovalmentajan lomanvietosta!

Närästykselle altistavat:

  • Rasvainen/käristetty ruoka (esim. lohen kanssa kokeile keitettyjä perunoita tai riisiä ranujen sijaan, jotta aterian rasvan määrä pysyy kohtuudessa. Salaatista feta vielä pois, jos ei riisiin vaihtaminen auta)
  • Isot ateriat (vältä sudennälkää syömällä useammin, pienet ateriat pienentävät myös niiden kokonaisrasvapitoisuutta. Juhla-ateriat erityisen pahoja)
  • Alkoholi (rajoita esim. yhteen iltaan viikossa pienikin määrä, kokonaan ei tarvitse/kannata kieltäytyä.) 
  • ”Nestemäiset” rasvat kokemusperäisesti (voit ja öljyt korventaa herkemmin kuin kokonaiset rasvan lähteet kuten siemenet, oliivit, avokado ym.)
  • Nikotiini (rajoita jos mahdollista, esim. vähemmän työkuormituksen aikaan, kesällä hyvä testailla vaikutuksia)
  • Taas kokemusperäisen ja perimätiedon mukaan kaurapuuro närästää vähemmän maitoon tehtynä. Kokeile piruuttasi tuleeko luomukevytmaitoon tehtynä oireita. Siemeniä rkl toisena rasvan lähteenä, ei muita rasvoja.
  • Suklaa (kaakao)
  • Kahvi/tee/kola- ja energiajuomat

Eli pieniä, melko vähärasvaisia aterioita useammin isojen, rasvaisten aterioiden sijaan. Ja nautintoaineiden rajoittaminen. Kyllä näillä pitäisi korvennus saada kuriin. Itselläkin närästystä esiintyy enemmän lomareissuilla, kun alkoholia menee jonkin verran päivittäin, tupakkakin saattaa välillä palaa(!), harvemmin tulee syötyä mutta ateriat isoja/rasvaisia ja kahvia normaalisti. Toki rentoutuminen ja pyrkimys yleiseen de-stressaukseen helpottaa myös tilannetta.
Loppuun pohdittavaa. Jopa närästys on pitkälti arvokysymys. Ovatko närästykselle altistavat elintavat   tärkeämpiä kuin niiden aiheuttamat oireet? Jos ne eivät ole, silloin valitset paremmat elintavat. Jos haluat päästä närästyksestä eroon, mutta valitset sille altistavia elämäntapoja, tällöin ne ovat sinulle tärkeämpi arvo. Arvot näkyvät käytännön valinnoissa, muu on vain sanahelinää. Sama arvopohdinta pätee tietysti elintapoihin ylipäätään. 

Mieti siis tekeekö tämä valinta hyvää minulle myös pitkällä aikavälillä? Vai saanko siitä vain välitöntä mielihyvää, mutta vähän pidemmällä aikajänteellä se vie minua huonompaan suuntaan…

Vastaa