Hiljennä hiljainen tulehdus

Viime aikoina on alkanut näkyä artikkeleita ruokavalintojen vaikutuksesta matala-asteiseen tulehdukseen elimistössä ja hyvä niin. Asiaa onkin tutkittu aika paljon moniin muihin ruokavalioihin nähden ja usein näissä lehtijutuissa onkin ollut asiantuntijoina ravitsemustieteen professoreita ja maistereita.

Tulehdusta vahvistava ruokavalio lyö kapuloita rattaisiin hyvälle terveydentilalle ja edesauttaa monien sairauksien etenemistä. Tällainen ravinto pitää sisällään oikeastaan kaiken heikkolaatuisen, ravintoköyhän ja kaloripitoisen syötävän: runsaasti puhdistettuja hiilihydraatteja ja sokereita, tyydyttynyttä sekä transrasvaa, vähän värejä, kuituja ja suojaravinteita. Eli kaloreita ylen määrin, mutta hyvinvoinnillemme välttämättömiä ravintoaineita harvassa. Kuulostaako tutulta?

Onneksi tätäkään ei tarvitse vain hyväksyä elämään kuuluvana itsestään selvyytenä, vaan siihen voi vaikuttaa valitsemalla pääsääntöisesti paremmin niin ruoan kuin elintapojenkin osalta.

Ylempänä kuvailtu ravinto johtaa luonnollisesti väistämättä ennemmin tai myöhemmin ylipainoon, mutta voimistaa myös matala-asteista tulehdustilaa elimistössä. Ylipainon lisäksi tulehdusta voimistavan ravinnolla on tosiaan terveysviranomaistenkin mukaan epäsuotuisia vaikutuksia. Sen on todettu lisäävän ainakin seuraavien sairauksien riskiä:

⁃ sydän- ja verisuonitaudit

⁃ tulehdukselliset suolistosairaudet

⁃ autoimmuunisairaudet, kuten reumat ja ms-tauti

⁃ diabetes

⁃ neurologiset ongelmat kuten muistisairaudet sekä masennus

⁃ niveltulehdus

Kehomme joutuu koko ajan ylitöihin vastustaessaan matala-asteista tulehdusta eli inflammaatiota. Lopulta se ei enää jaksa vastustaa, vaan tulehdus pääsee niskan päälle.

Rasvakudoksesta vapautuu verenkiertoon myös tulehdustekijöitä, ja esimerkiksi stressin ja passiivisuuden on osoitettu lisäävän matala-asteista tulehdusta. Ylipaino, stressi, passiivinen elämäntapa, suoliston huono kunto, (tupakointi) kaikki lisäävät siis matala-asteista tulehdusta elimistössämme epäsuotuisan ravinnon lisäksi. Tällöin kynttilää poltetaan monista päistä hiljaisen tulehduksen osalta.

Matala-asteista tulehdusta voi onneksi tehokkaasti vastustaa muiden elintapojen lisäksi keskittymällä syömään tiettyjä ruoka-aineita ja välttämään toisia. Seuraavassa listauksessa on esimerkkejä tulehdusta vastustavista ja sitä voimistavista ruoka-aineista.

Tulehdusta vastustaa: värit (marjat, vihannekset, hedelmät), kala (myös vaalea!) ja muut merenelävät, siipikarja, hapatetut sokeroimattomat maitotuotteet, pavut ja muut palkokasvit, soija (esimerkiksi tofu), nyhtökaura, kasviproteiinijauheet, pähkinät, siemenet, kalaöljy, pellavansiemenöljy, neitsytoliiviöljy, neitsytkookosöljy, täysjyväviljatuotteet, tumma/täysjyväriisi, täysmehut kohtuudella (appelsiini, granaattiomena), kahvi, tee, miedot viinit (!) 1 annos, kurkuma, inkivääri, korkean kaakaopitoisuuden suklaa ja muut (raaka) kaakaotuotteet

Tulehdusta edistää: paljon nopeita hiilihydraatteja ja rasvaa sisältävät ”ruoat”; höttöhiilarit, leivonnaiset, keksit, rasvaiset suolaiset, friteeratut ruoat, sokeriset maitotuotteet, lihajalosteet (kuten kinkku), jauhelihapihvit (!), muromyslit, puhdistetut viljatuotteet, valkoinen riisi ja pasta, sipsit, ranskanperunat, tavallinen suklaa, jäätelö, karkit, sokerilimu, sokerimurot, alkoholi. Käytännössä kaikki pitkälle jalostettu toisin sanoen.

-Harri Männistö

Vastaa