Miten taistella kaamosmässäilyä vastaan?

Ensimmäisenä haluan kiittää valmennattavaani Petraa mainiosta blogitekstiaiheesta.

Moni kokee että erityisesti tällaiseen pimeään aikaan on vaikea vastustaa mielihyväsyömisen houkutusta arjessa. Viikonloppuna kohtuullinen herkuttelu kuuluukin järkevän syömisen kokonaisuuteen. Suklaat ynnä muut herkut tuntuvat nyt kuitenkin huutavan nimeäsi ruokakaupassa myös arkisin.

Tässä keinoja taltuttaa pimeän ajan herkkuhimo.

  • Ensinnä kannattaa miettiä mitkä syyt tähän mielitekoon ovat johtaneet. Ovatko syömiset jääneet päivän aikana vähille? Viimeisestä syömäkerrasta on jo vierähtänyt pidempi tovi? Päivän aikana on tullut syötyä vain tyhjiä kaloreita? Vai haenko mielihyvää hyvän syömisestä? Päivän mittaan syntynyt kalorivaje altistaa suklaapatukoille, kuten myös pitkät ateriavälit ja ravintoköyhä syöminen (vähän proteiinipitoista ja karkeaa syötävää). Huolehtimalla siis tasaisesta ateriarytmistä ja ravintorikkaasta syömisestä pystyt jo paljon paremmin sanomaan napakan ei:n sille suklaapatukalle. Nälkäisenä kauppaan menoa kannattaa myöskin välttää… Tunnista siis miksi sinun tekee kyseistä herkkua mieli.
    Hae mielen piristystä muualta kuin hyvän syömisestä. Ulkoile, mene joogaan, uimaan, saunaan, salille tai leiki kun mielesi halajaa sitä suklaapatukkaa tai pakastimesi jäätelöpakettia. Mitä vain mistä sinulle tulee parempi mieli. Tällaisen valinnan tehdessäsi saat kaipaamaasi mielihyvää, mutta samalla tämä valinta vie sinua myös kohti tavoitettasi. Oikeastaan nämä valinnat ovat win-win-win, sillä näistä valinnoista koet myös hyvää omaatuntoa. Eli mielihyvää, tavoitetta kohti ja hyvä omatunto kaupan päälle. Kuulostaa ainakin minusta aika paljon enemmältä kuin mitä suklaapatukasta olisit saanut.
    Salli itsellesi jokin pieni parempi herkkupala päivittäin. Sallimalla itsellesi hieman jotain hyvää päivittäin, suuremmat mieliteot pysyvät kurissa. Se voi olla vaikka rivi 70% tummaa suklaata tai kuten minulla puolikas vadelma-granaattiomena kreikkalainen jogurtti iltaruuan jälkeen😉 Tällä valinnalla saat hyvän syömisen mielitekoa taltutettua, jotain hyvääkin ravintoa ja ylimääräiset kalorit pysyvät maltillisina.

Mikäli herkut ovat sinulle suurempi ongelma, ota yhteyttä niin mietitään mikä haasteena on juuri sinun kohdallasi.

-Valmentaja Harri Männistö

Vastaa