Kaikki keinot käyttöön

Taistelussa kaloriylijäämää vastaan pelkästään sillä ei ole merkitystä mitä syöt, vaan myös sillä miten syöt. Tässä muutamia ei-ravitsemuksellisia keinoja taisteluun.

 

Keino 1. Syö hitaammin

 

Ahmiminen altistaa lihomiselle. Kymmenessä minuutissa ehdit imuroida aika paljon kaloreita huomaamatta ja vasta 5-10 minuutin kuluttua huomaat olevasi aivan täynnä. Tuttu tilanne? Pyrkimällä tietoisesti syömään hitaasti 15-20 minuutin ajan ja miettimällä vähän kylläisyysastetta syödessäsi tilanne on ymmärrettävästi täysin toinen = tulet pienemmästä määrästä kylläiseksi, tai samasta määrästä täydemmäksi. Taas vähemmän kaloreita sisään ilman että sinun tarvitsee nipistää mistään.

 

Kylläisyysasteen miettimisen lisäksi on olemassa keinoja, joilla hidastat syömistä ilman että siihen tarvitsee erikseen keskittyä:

 

1) Syö pienemmältä lautaselta.

 

Pienempi lautanen ”pakottaa” sinut syömään hitaammin, kun ruokaa on vähemmän. Osaat ikään kuin arvostaa ruokaa enemmän tällöin ja nautit siitä hitaammin. Samoin meillä on sisäänrakennettuna kylläisyydentunne tyhjästä lautasesta. Kylläisyydentunteen kannalta on siis tärkeää syödä lautanen tyhjäksi. Tästäkään syystä ei kannata syödä liian isolta lautaselta. Tähän, ja hitaaseen syömärytmiin, perustuu myös monen ruokalajin aterioiden hyvä kylläisyysvaikutus määriin nähden. Taas yksi keino ”huijata” elimistöä laihtumaan.

 

2) Vältä sudennälkää.

 

Jokainen tietää omasta kokemuksesta että kovassa nälässä tulee syötyä enemmän, nopeammin ja tehtyä kaloripitoisempia valintoja. Sudennälän, ja kaupassa nälkäisenä käynnin, välttäminen on jälleen yksi ase taistelussa kaloriylijäämää vastaan. Ja se auttaa sinua myös syömään hitaammin.

 

3) Syö 80 %:n kylläisyyteen.

 

”Syö kunnes olet kylläinen, älä kunnes olet täynnä” on hyvä ohjenuora. Vain kylläiseksi syömällä aterian jälkeinen väsymyskin helpottaa ja ruuansulatus kiittää. Samoin se ettet syö itseäsi aivan täyteen auttaa sinua hidastamaan syömistäsi. Osaat taas arvostaa ruokaa paremmin kun sitä ei ole ylen määrin, nautit jokaisesta suupalasta enemmän ja mietit enemmän kylläisyysastetta. Sanalla sanottuna tietoisempaa syömistä.

 

Vanha kansa on myös sanonut että ”lopeta syöminen kun ruoka ei enää maistu”. Ei ihme että näitä sanontoja sanotaan vanhan kansan viisauksiksi.

 

Tämä 80 %:n kylläisyyteen syöminen on muuten myös Precision Nutrition:in, jonka ravintovalmentajasertifioinnin omaan, yksi opeteltavista ravitsemuksellisista avaintavoista.

 

4) Keskeytä syöminen tarkoituksella hetkeksi

 

Laske esimerkiksi aterimet välillä alas, ota kulaus vettä, seurustele. Tästä päästäänkin hyvin seuraavaan kohtaan.

 

5) Syö seurassa

 

Uu, it’s the French paradox… Seurassa syöminen yksinkertaisesti hidastaa ateriointiasi, jolloin kylläisyyssignaalit ehtivät paremmin mukaan hommaan ja syödyn ruuan määrä pysyy paremmin kohtuudessa. Tässä saattaa olla yksi monista tekijöistä ranskalaisten hoikkuuden takana. Niin, ja vastakohtana sosiaaliselle syömiselle toimii älylaitteiden kanssa syöminen. Ymmärrettävästi myös nautitun ruuan määrä on tällöin vastakohta sosiaaliselle syömiselle.

 

-Harri Männistö

Vastaa