Syö kalorisi?

Alkaneen vuoden ja painonpudotuskauden teemalla jatkan blogiartikkelisarjaani keinoista säästyä kaloriylijäämältä. Nyt käsittelyssä kalorien syöminen niiden juomisen sijaan.

Yksinkertaisin keino on vaihtaa kaikki kaloripitoiset juomasi veteen.

Toinen keino on ylipäätään vähentää nesteiden muodossa olevien kalorien osuutta. Smoothiethan ovat nyt suosittuja, ja itsekin suosittelen niitä usein ravintovalmennettavilleni monista syistä. Ne on helppo valmistaa etukäteen vaikka kiireistä aamua varten, niihin saa piilotettua kaikkea ravintorikasta (proteiiniravintoa, vitamiinipitoista värikästä, karkeita hiilihydraatteja, hyviä rasvoja) maistuvassa muodossa ja ne on helppo nauttia myös menossa. Esimerkiksi täysipainoisen puuroaamiaisen komponentit (kaurahiutale, luonnonjogurtti, maustamaton rahka, marjat, siemenet) tulee itsellä nautittua usein smoothien muodossa ihan kätevyys- (ja maku)syistäkin.

Toisaalta kuitenkin nestemäinen ravinto vaatii vähemmän ruuansulatusta, joten se sulaa nopeammin. Tästä syystä monesti ajatellaan nestemäisessä muodossa olevan ravinnon pitämään nälkää heikommin poissa. Tässä näyttäisi kuitenkin olevan yksilöllistä vaihtelua (kuten monessa muussakin asiassa), joten kannattaa itse fiilistellä kuinka hyvin tällainen täysipainoinen nestemäinen ateria sinulla pitää nälkää poissa.

Yksipuolisia kaloripitoisia nesteitä, kuten sokerilimuja, mehuja tai maitoa (tai alkoholia) ei toki kannata nauttia, jos kaloreissa haluaa säästää. Eikä kevytlimujakaan liiemmälti kalorittomuudesta huolimatta. Personal trainer ja liikuntabiologi Timo Haikaraista lainatakseni, läpipaskolla tilanne on päinvastainen, eli näillä (täysmehut, maito) saadaan helposti lisättyä päivittäistä kaloriensaantia ilman voimakasta kylläisyydentunnetta kun kulutus on kovaa ja kaloreita on vaikea saada riittävästi.

-Harri Männistö

Vastaa