Suolainen ruoka altistaa ylensyönnille

Tämä keino välttää kalorien ylensaantia, saattaa tulla monelle yllätyksenä. On kuitenkin näyttöä, että suolainen ruoka lisää sisään otettujen kaloreiden määrää. Erityisesti rasvasta saatavaa kylläisyydentunnetta suola vaikuttaa heikentävän. Suolainen ja rasvainen (pika)ruoka kuulostaa tämän perusteella entistä huonommalta yhdistelmältä kun halutaan säästää kaloreita. Toki silläkin silti paikkansa on tasapainoisessa ruokavaliossa. Niin, ja monet valmisruuat sisältävät reippaasti suolaa (ja rasvaa).

Moni ei muuten tiedä että rasva sisältää 9 kaloria yhtä grammaa kohden, kun hiilihydraatit ja proteiini sisältävät vain 4 kaloria grammaa kohden. Tästä syystä rasvasta kertyy helposti kaloreita tarvetta enemmän modernissa elämäntavassa. Täysin rasvattomaan ruokavalioon ei silti kannata pyrkiä, sillä hyvät rasvat ovat välttämättömiä elimistömme normaalille toiminnalle.

Kuitenkin monilla juuri piilorasva (esimerkiksi runsas levitteen käyttö), nostaa huomaamatta kalorit plussalle. Tässäkin pätee aiemmassa blogipäivityksessäni ollut pienien purojen malli. Useista piilorasvan lähteistä, runsaan levitteen lisäksi vaikka rasvaisesta (17%) jauhelihasta, turkkilaisesta jogurtista ja niin edelleen, syntyy yhdessä yllättävän iso virta kalorilaskun muodossa.

Pyri siis saamaan rasva pääosin näkyvistä hyvistä rasvoista, kuten pähkinöistä, siemenistä, oliiviöljystä ja avokadosta. Poikkeus vahvistaa säännön, eli rasvainen kala on hyvä rasvan lähde vaikka piilorasvaa sisältääkin.

Kuten mainittua, valmisruuat sisältävät yleensä reippaasti suolaa ja rasvaa. Tämän lisäksi niiden proteiini-, vitamiini- ja kuitupitoisuus on yleensä alhainen. Syynä tähän on hinta. Ravintorikkaat raaka-aineet maksavat enemmän kuin vähemmän ravintoaineita (ja enemmän kaloreita) sisältävät. Tämän hinnan myös sinä joudut maksamaan terveydestäsi, vaikka muuten pyrinkin siihen että pienemmästä kalorikuormasta et joutuisi kärsimään.

Valmisruokaa valmistavat tahot ovat yrityksiä, jotka pyrkivät luonnollisesti maksimoimaan katteensa. Samoin kauppaketjut haluavat tietyn katteen myymistään elintarvikkeista ja pitää tietyn hintatason. Myöskään kuluttaja ei ole valmis välttämättä maksamaan esimerkiksi kahdeksaa euroa valmisruoasta. Ongelma on siis monisyinen, eikä siitä voi syyttää pelkästään yrityksiä tai kauppaketjuja.

Mainituista syistä valmisruokia käyttäessä niitä kannattaa tuunata ravintorikkaammiksi, eikä valita niitä rasvaisimpia tai suolaisimpia vaihtoehtoja.  Poimi ensinnäkin suhteellisen vähäkalorinen puruvastusta sisältävä valmisruoka (naisilla n. 200-300 kcal annos). Lisää siihen raejuustoa vaikka puoli purkkia ja pilko oheen esimerkiksi paprika. Ruuan ravitsemuksellinen laatu nousee näin aivan eri tasolle, eikä nälkäkään hiivi yhtä nopeasti puseroon.

-Valmentaja Harri Männisö

Bolhuis DP, Costanzo A, Newman LP, Keast RS. Salt Promotes Passive Overconsumption of Dietary Fat in Humans. J Nutr. 2016 Apr;146(4):838-45.

Vastaa