Polar Ignite vai Vantage M

Polar Vantage M

Polar Vantage M

Eräs kurssikaverini kysyi kommenttejani, kun oli nähnyt somessa minun hommanneen Polar Vantage M:n. Palautteeni paisui samalla blogikirjoituksen mittaiseksi, joten ajattelin julkaista sen kaikkien nähtäväksi. Ehkä siitä jollekin toisellekin on hyötyä.

Polar Ignite

Minulla oli aiemmin käytössä Polar Ignite, missä käytännössä on samat omininaisuudet Polar Vantage M:ssä = sama käyttöjärjestelmä. Käyttiksen ominaisuuksista tykkäsin sinällään jo Ignitessa, esimerkiksi palautuneisuuden seurannasta (yöllinen ja harjoitukset vs. lepo).

Suurin ero mittareiden välillä on siinä että Vantage M:ää käytetään näppäinten kautta, eikä kosketusnäytön. Ignitessa on taas vain yksi näppäin ja sitä operoidaan kosketusnäytön kautta. Omaan käyttööni Ignite oli vähän köykäinen ja se häiritsi että näyttö piti aina erikseen herättää henkiin painamalla nappia. Vantagessa kiva kun pieni valo näytössä koko ajan, esimerkiksi valmentaessa helpompi kellottaa tai urheillessa vilkaista tilannetta, ilman että täytyy erikseen painaa nappia ja herättää näyttö henkiin. Edit (5.10.2020): Igniteen saa palautteen perusteella valittua näytön jatkuvasti päälle harjoitustilassa. Toki tämä taas kuluttaa akkua enemmän, mikä aktiivisemmalle liikkujalle voi olla haaste Ignitessa muutenkin johtuen mittarin pienemmästä fyysisestä koosta.

Kosketusnäyttöä oli myös vähän hankalaa käyttää uidessa. Samoin uintimetrit heittivät tosi paljon Ignitessa, toivottavasti Vantage:ssa pitää paremmin paikkansa. Ranteen syketiedot on tosiaan vain vähän suuntaa antavia urheillessa (ainakin Ignitessa ja molemmissa ymmärtääkseni sama mittaustapa), eli jos haluaa tarkemmin mitata sykkeitä, kannattaa hommata lisänä sykesensori(vyö). Edit (5.10.2020): uintimetriikat heittävät aika reippaasti myös omassa Vantage M:ssäni, mutta vaimon vastaavassa ne ovat jostain syystä ainakin lähempänä totuutta.

Edit (23.11.2020): unen (ja yöllisen palautuneisuuden) seurantaan kannattaa suhtautua Polar:in mittareilla terveen kriittisesti. Itselläni mittari näyttää aika usein että olen nukahtanut vasta pikkutunneilla, vaikka todellisuudessa olen nukkunut jo monta tuntia. Tämä sekoittaa myös yöllisen palautuneisuuden arvoja (ANS-tila), sillä Polar mittaa sykettä ja sykevälivaihtelua (joilla palautuneisuutta arvioidaan) neljän ensimmäisen nukutun tunnin aikana. Yön neljän ensimmäisen tunnin aikaiset arvot ovat todellisina toki merkityksellisimpiä palautumisindikaattoreita, sillä suotuisat lukemat tällöin viestivät hyvästä syvän unen määrästä (Penzel 2003). 

Polar näyttää siis minun nukahtaneen usein paljon todellista myöhempään, joten laite tosiaan näyttää tällöin minulle heikompaa palautuneisuutta kuin mitä se todellisuudessa olisi. Seuraan sykettä ja sykevälivaihtelua myös Oura-sormuksella, joka pääsääntöisesti osuu paremmin oikeaan todellisen nukahtamisajan kanssa. Polar:in laitteet on (ymmärrettävästi) suunniteltu enemmän liikuntasuoritusten maksimointiin ja Oura taas enemmän kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin (holistisuus) näkökulmasta. Tämä näkyy myös päivien liikuntasuosituksissa. Palautuneisuuden (fyysisen ja mentaalisen) seurantaan suosittelenkin Oura-sormusta. Vantage M:n puolustukseksi sanottakoon, että vaimollani nukahtamisajat osuvat hyvin yksiin todellisuuden kanssa. Voi siis olla että olen hieman epätyypillinen nukkuja Polar:in algoritmien mielestä.

Edit 17.6.2022. Olen kuittaillut vaimolleni, pitääkö se mittarin hihna olla niin piukealla että menee ihon sisään. Näemmä pitää, sillä nyt Polarin blogin perusteella kiristin hihnaa pykälällä (uintia varten) ja alkaa sekä uintimetriikat että nukahtamisajat osua kohdilleen ainakin muutaman päivän testijakson perusteella.  

Yhteenvetona, jos haet mittaria aktiivisuuden, palautuneisuuden ja silloin tällöin tapahtuvan kevyen liikunnan mittaamiseen, Ignite on valintasi. Jos taas käyttösi on kovempaa ja haluat seurata enemmän myös liikuntasuorituksiasi, Vantage M kustantaa vain pari kymppiä enemmän ja sopii paremmin tarkoituksiisi. On huomioitavaa, että Polar itsekin markkinoi Ignite:a fitnesskellona ja Vantage M:ä urheilukellona.

 

Polar Vantage V (edit 12.4.2021)

Polar:in lippulaivamalliin Vantage V:hen verrattuna M-mallista puuttuu speksien ja henkilökohtaisten keskustelujen mukaan käytännössä vain kosketusnäyttö, muutamia tosi aktiiveille/kilpaurheilijoille suunnattuja testejä, kompassi ja edistyneempi palautumisen mittaus. Myös akku on hieman parempi ”veessä”, mutta tosiaan ”ämmänkin” akku riittää suhteellisen aktiivisessakin treenitilan käytössä mainiosti. Puolta kalliimpana en suosittelisi V-mallia kuin puoliammattilaisille, takamaastoissa liikkujille, tai jos on ylimääräistä rahaa käytössä.

Plussat ja miinukset
Polar Ignite

+ ominaisuuksiltaan monipuolinen ja helppokäyttöinen käyttöjärjestelmä aktiivisuuden ja palautuneisuuden mittaamiseen

+ kevyt ja pienikokoinen

– operointi vain kosketusnäytön kautta (Polarin lippulaivamallissa Vantage V:ssä napit+kosketusnäyttö)

– urheilutilassa näytön henkiin herääminen vain nappia painamalla

– kosketusnäytön toiminta vedessä (uidessa)

– akunkesto (etenkin säännöllisesti harjoitustilaa käytettäessä)

Polar Vantage M

+ ominaisuuksiltaan monipuolinen ja helppokäyttöinen käyttöjärjestelmä aktiivisuuden, palautuneisuuden JA liikuntasuoritusten mittaamiseen

+ näytössä koko ajan pieni valo, ei tarvitse painaa erikseen nappia tilanteen nähdäkseen

+ parempi akunkesto

+ ulkonäkö (makuasia)

– ei kosketusnäyttöä

– näppäimet hieman jäykät

– (molemmissa) nukahtamisaikojen seurannan epävarmuus (ks. yllä edit 17.6.2022. Hihnan ehkä oletettua suurempi kireys näyttäisi auttavan asiaan.)

Polar Vantage V

+ etenkin puoliammattilaiselle/kilpaurheilijalle monipuolisesti testejä

+ edistynein palautuneisuuden mittaus 

+ kosketusnäyttö ja näppäinohjaus 

+ paras akunkesto

– hinta

– ulkonäkö (katsoja silmissä)

Penzel T, Kantelhardt JW, Grote L, Peter JH, Bunde A. Comparison of detrended fluctuation analysis and spectral analysis for heart rate variability in sleep and sleep apnea. IEEE Trans Biomed Eng. 2003 Oct;50(10):1143-51. doi: 10.1109/TBME.2003.817636. PMID: 14560767.

Liity sähköpostilistalleni alla, niin pysyt ajan tasalla blogipäivityksistäni.

8 Comments Lisää omasi

 1. Heidi Kellinsalmi sanoo:

  Kiitos tästä vertailusta. Oli paras ja selkein minkä löysin. Ja sain tehtyä ostopäätöksen.

  1. harrimannisto sanoo:

   Kiva kuulla. Ihan mielenkiinnosta, kumman valitsit?

   1. Lasse Matilainen sanoo:

    Kommenttini Vantage M:stä tulee nyt, reilun kolme vuoden käytön jälkeen.

    Kello lakkasi toimimasta, johtuen akun kypsähtämisestä.

    Akkua ei voi vaihtaa! Eli kallis kello meni elektroniikkaromuun.

    Polar tarjoaa hyvitykseksi 30% alennusta verkkokauppaansa!

    Kelloa myydään edelleen paljon, vaikka se on jo poistunut Polarin mallistosta.

   2. harrimannisto sanoo:

    Mielenkiintoista. Itsellä Vantage M:n akku kestänyt aktiivisessa käytössä ainakin toistaiseksi hyvin, syksyllä tulee kolme vuotta täyteen yhteiseloa mittarin kanssa.

 2. Kjaukonen sanoo:

  Hyviä pointteja ja vertailua. Oli pakko itse tarkistaa kun olen kelloa valitsemassa niin ignitessä voi näytön laittaa harjoituksen ajaksi jatkuvasti päällä olevaksi. Akkua se tietysti kuluttaa ennemmän.

  1. harrimannisto sanoo:

   Kiitos tarkennuksesta. Akkua tosiaan kuluttaa enemmän, mikä Ignitessa muutenkin on haaste jos on harjoitustilassa kohtuullisen paljon.

 3. linkku sanoo:

  Hyvä vertailu ja yhteenvedot. itse hankin Polar Igniten suositusten ja avostelujen perusteella. Pari miinusta itselläni on nyt 1 kuukauden käytössä tullut, niin kuin mainitsit, niin se akkukesto on kyllä aika surkea jos vaikka joka toinen päivä lenkkeilee maastossa (gps päällä) ja kun on jatkuva sykemittaus päällä unen mittauksen paremman tarkkuuden takia. Tällöin ainakin itse lataan joka toinen päivä, kun akku näyttää noin 30%-40%. Mistä päästään siihen toiseen miinukseen ja omasta mielestä aika pettymys, Omalla kohdalla hyvä jos unitietoja tallentuu kerran viikossa, tästä tosin olen nyt ollut yhteydessä Polarin tukeen onko vika kellossa.

  1. harrimannisto sanoo:

   Kiitos palautteesta ja arvokkaista lisätiedoista. Aktiivisempaan ulkoliikunnan mittailuun (gps päällä), tosiaan Vantage M mukavampi paremman akunkeston myötä. Unenmittauksen osalta kannattaa varmistaa että hihna on tarpeeksi tiukalla (jos et ole niin jo tehnyt). Tosiaan itsellä Polar ei hirveän tarkasti osaa nukahtamisaikoja aistia, mutta kyllä se jonkinlaisen yön käytännössä aina kelloa yöllä pitäessäni on träkännyt.

Vastaa