Pilateksen 6 tärkeintä periaatetta

3. Keskusta / Core

Liikkeen tulisi lähteä aina ensimmäisenä voimakeskuksen syvistä lihaksista, eli viime vuosina paljon puhutuista core-lihaksista. Näiden syvien keskivartalon lihasten tulisi syttyä liikkeessä ennen pinnallisia vatsa- ja selkälihaksia. Mikäli liike lähtee pinnallisista keskivartalon lihaksista, selkärangan tuki liikkeessä ei ole optimaalinen, mikä taas altistaa nykyajan tutkimuksen mukaan selkäongelmille (ja heikentää myös suoristuskykyä voiman ”vuotaessa”). Menetelmän kehittäjä Joseph Pilates vaistosi muuten jo aikoinaan syvän ydintuen merkityksen liikkeissä korostaen pituuden hakemista selkärankaan sekä vatsan sisäänvetämistä monissa liikekuvauksissaan. Pilateksessa liike lähteekin aina hakemalla hyvä kohotus lantionpohjasta kohti rintakehää sekä vetämällä vatsa litteäksi ja leveäksi (poikittainen ”syvä” vatsalihas sekä vinot vatsalihakset aktivoituvat). Tästä syystä kaikki pilates-harjoitteet ovat muodikasta ”core”-treeniä. Vinkki vielä loppuun: mikäli vatsa on kohollaan esimerkiksi tutussa istumaannousu-liikkeessä, tiedät että pinnalliset vatsalihakset tekevät töitä syvien kustannuksella.

”Power housen” syvään osaan kuuluu lantionpohja ja pallea, jotka ovat ”päällekkäin”, sekä ampiaisvyötärön aikaansaava poikittainen vatsalihas ja sisemmät vinot vatsalihakset. Nämä vastaavat vatsan puolelta syvemmästä selkärangan tuesta (selän puolelta multifidukset). Toki pinnallisista keskivartalon lihaksista myös suora vatsalihas, ja etenkin ulommat vinot vatsalihakset, tukevat lannerangan (ja lantion) neutraalia, kuormitusta kestävää, asentoa. Nämä pinnalliset lihakset (poikittaisen vatsalihaksen ja sisempien vinojen vatsalihasten lisäksi) ovat siis pallean ja lantionpohjan välissä muodostaen ikäänkuin ”talon” etu- ja sivuseinät. Lantionpohja ja pallea taas muodostavat talon perustuksen ja katon. Syvien keskivartalon lihasten syttymiseen liiikkeessä ennen pinnallisia vatsa- ja selkälihaksia perustuu myös selän kuntoutus nykyään.

Vastaa