Pilateksen 6 tärkeintä periaatetta

  1. Hallinta (control).

Pilates-menetelmän kehittäneen Joseph Pilateksen klassikkoteoksen Return To Life Through Contrology nimestäkin jo selviää, että ”hallittavuus” on pilateksen keskeinen periaate. Pilateksen periaatteisiin kuuluu tehdä liikkeet hyvällä hallinnalla, jotta liikkeistä saadaan maksimaalinen hyöty ja jotteivat ne ole keholle haitallisia. Vasta sitten kun aiempi liike on saatu haltuun, voi siirtyä seuraavaan liikkeeseen.

Kehonhallinta on tärkeässä roolissa kaikessa liikkumisessa. Aina kun tasapaino haastuu, tarvitaan kehonhallintaa. Kehonhallintaa tarvitaankin näin ollen myös kaikkien arjessa esimerkiksi kävelyssä. Mikäli keskivartalon lihakset eivät tue kunnolla kävelyssä, nivelet ja selkäranka kuormittuvat. Myös liukastuessa kehonhallinta, ja syvien keskivartalon lihasten antama tuki, ovat avainasemassa tasapainon osalta. Urheilulajeja, joissa tasapaino ja hallinta joutuvat kovan haasteen alle, ovat esimerkiksi maastopyöräily, -juoksu, alppihiihto, lumilautailu, surffaus ja SUP-lautailu. Näissä kehon täytyy mukautua jatkuvaan alustan muuttumiseen. Palloilulajeissa taas kehomme joutuu mukautumaan vastustajan asettamiin haasteisiin.

Kehon hallintaa on myös kehon eri osien käyttäminen erillään ja yhdessä. Esimerkiksi optimaalisessa kävelyssä tai juoksussa ylävartalo ja lantio liiikkuvat vastakkaisiin suuntiin, ja ponnistavan jalan pakara sekä vastakkaisen puolen leveä selkälihas tuottavat yhdessä voimaa. Kaikkia näitä ominaisuuksia kehitetään pilates-harjoittelulla.

Artikkelisarjan muut artikkelit:

Vastaa